Het verhaal van Historische Stories

Ontdek elke week een nieuw waargebeurd verhaal uit het verleden. Wij graven diep in de archieven, delen ervaringen en lessen. Zodat ze niet vergeten worden.

Op Historische Stories delen we bijzondere verhalen uit de geschiedenis. De verhalen zijn soms heldhaftig en bijzonder, maar soms ook klein en heel persoonlijk. We kijken vooral naar de personen erachter, zodat zij het podium krijgen dat zij verdienen. Hoe klein hun daden ook zijn geweest. Zodat ze niet vergeten worden.

Zo’n twee jaar geleden kwam er een bijzonder verhaal op mijn pad. Het verhaal van verzetsstrijders Bob en Nel. In het grootste geheim hielpen zij neergestorte piloten om terug naar huis te keren. Acties die Nel en Bob bijna met de dood moesten bekopen. Tijdens mijn onderzoek naar deze bijzondere mensen kwam ik steeds meer verhalen tegen.

En steeds vaker borrelde de vraag op; hoe kan ik al deze ervaringen het beste delen? Door ze op papier te zetten. Of in dit geval, op het digitale papier. Op Historische Stories vind je verhalen van echte mensen. Ik ga je dus niet platgooien met onderzoek, feiten en cijfers maar laat je zien hoe het leven was.

Heb je een leestip voor ons? Laat het ons vooral weten.

Wie duikt er in het archief? Mijn naam is Jolanda Jansen, 34 jaar en momenteel werk ik aan twee boeken over de Tweede Wereldoorlog. De eerste gaat over Fiat Libertas, de verzetsgroep van Bob en Nel. Het tweede boek dat ik schrijf gaat over de familie Niele tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tot drie a vier jaar geleden had ik niet eerder onderzoek op dit niveau gedaan. Tijdens mijn werk voor de lokale krant kwam het bijzondere verhaal van Bob en Nel op mijn pad. Uit interesse ben ik dieper in het verhaal gedoken en gaan schrijven. Onderweg kwam ik steeds meer verhalen tegen. Deze ben ik gaan hier gaan delen.

Twee boeken tegelijkertijd schrijven klinkt wellicht wat overdreven, maar ik geef het coronavirus vooral de schuld ;). Tijdens mijn onderzoek voor Fiat Libertas liep ik regelmatig vast, omdat de archieven gesloten zijn. Voor mijn boek over de familie Niele maak ik hoofdzakelijk gebruik van ‘oral history’ door interviews af te nemen. Dit loopt gelukkig door, waardoor ik aan twee projecten tegelijkertijd werk.

Je kunt niet met de kennis van nu, naar de geschiedenis kijken. Door naar de persoonlijke verhalen achter gebeurtenissen te kijken, begrijpen we de geschiedenis beter.

Wil jij als eerste de verhalen in je mailbox?
Meld je hieronder aan:
© 2023 Historische Stories.